Βιβλία για τις πολεμικές τέχνες


Όπως γράφω και στην εισαγωγική σελίδα (Το μπούντο κι εγώ), ένα μεγάλο κομμάτι της σχέσης μου με το μπούντο είναι η μετάφραση σχετικών βιβλίων. Τα βιβλία αυτά έχουν γίνει με δύο εκδοτικούς οίκους: το Αλκίμαχον και το Οξύ και μια ματιά στους τίτλους θα κάνει σαφές ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην προσέγγιση των δύο οίκων στις πολεμικές τέχνες. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι περίεργο καθώς το Αλκίμαχον είναι ένας εκδοτικός οίκος άμεσα (και σχεδόν αποκλειστικά) εμπλεκόμενος με τις πολεμικές τέχνες, ενώ το Οξύ ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη διάστασή τους ως pop culture. Προφανώς η δική μου θέση είναι πολύ πιο κοντά στο Αλκίμαχον –γι αυτό, άλλωστε και η σχέση μου με τις συγκεκριμένες εκδόσεις ήταν και είναι πολύ πιο στενή και πολυδιάστατη– όμως θα ήταν ανέντιμο να μην αναγνωρίσω και τις δουλειές που έκανα για το Οξύ και που, σε τελική ανάλυση, κάποιους θα ενδιαφέρουν. Μια επισήμανση μόνο: εκτός από το βιβλίο με τίτλο «Αϊκίντο» (2002), δεν είχα καμία απολύτως εμπλοκή με την επιλογή των υπόλοιπων τίτλων που έκανα με το Οξύ –απλώς έκανα τις μεταφράσεις.

Αϊκίντο (Οξύ, 2002)
Το Ταό του Κουνγκ Φου (Οξύ, 2004)
Αιχμηρές Σκέψεις (Οξύ, 2004)
Η Τέχνη της Σωματικής Έκφρασης (Οξύ, 2005)
To Κι στην Καθημερινή Ζωή (Αλκίμαχον, 2003)
Κόντοκαν Τζούντο (Αλκίμαχον, 2004)
Σύγχρονο Τάε Κβον Ντο-Το Επίσημο Εγχειρίδιο (Αλκίμαχον, 2004)
Μυστικές Τακτικές (Αλκίμαχον, 2004)
Σώμα με Σώμα (Αλκίμαχον, 2004)
Εισαγωγή στο Καράτε-ντο (Αλκίμαχον, 2004)
Διδασκαλίες του Ιδρυτή του Αϊκίντο (Αλκίμαχον, 2004)
Κλασικές Πολεμικές Τέχνες (Αλκίμαχον, 2005)
Ο Μύθος του Σοφού Πολεμιστή (Αλκίμαχον, 2005)
Κιούντο - Η Ουσία και η Πρακτική της Ιαπωνικής Τοξοβολίας (Αλκίμαχον, 2005)
Κλασικοί Πολεμικοί Δρόμοι (Αλκίμαχον, 2005)
Τέχνες Πολέμου - Σκέψεις Ζωής, τόμοι 1, 2 και 3 (Αλκίμαχον, 2005)
Το Βιβλίο των Πέντε Κύκλων (Αλκίμαχον, 2007)
Επίσημο Εγχειρίδιο για το Ιάιντο της Παν-Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Κέντο (ιδιωτική μετάφραση για την Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα, ηλεκτρονική έκδοση)
Το Ζωογόνο Ξίφος (Αλκίμαχον, 2007)
Οι Νίντζα και τα Μυστικά της Πολεμικής τους Τέχνης (Οξύ, 2007)
Ο Απελευθερωμένος Νους (Αλκίμαχον, 2007)
Κέντο: Ο Απόλυτος  Οδηγός (Αλκίμαχον, 2007)
Σύγχρονες Πολεμικές Τέχνες και Δρόμοι  (Αλκίμαχον, 2008)
Φθινοπωρινή Αστραπή (Αλκίμαχον, 2008)
Μπουμπίσι (Αλκίμαχον, 2009)
Στο Ντότζο (Μέση Όδος, 2014)
Αΐκίντο, το έργο μιας ζωής, (Μέση Όδος, 2017)

Πέρα από τις παραπάνω μεταφράσεις, έγραψα ένα ιστορικό-βιογραφικό δοκίμιο για τον Ουεσίμπα Μοριχέι, τον ιδρυτή του αϊκίντο, στο βιβλίο Από το Ζούτσου στο Ντο-Από την Τεχνική στην Τέχνη (Αλκίμαχον) και επιμελήθηκα τα κείμενα για το Ημερολόγιο Μπρους Λη-2005 (Οξύ), για τα βιβλία Πα Κουά Τσανγκ-Τα 64 Χέρια (Αλκίμαχον) και Τζούντο-Από τη Λευκή Ζώνη Ως τη Μαύρη (Αλκίμαχον) και για τον Οδηγό Πολεμικών Τεχνών 2007  (Αλκίμαχον). Μια ακόμα δουλειά που έχω κάνει με το Αλκίμαχον και τη θεωρώ πολύ αξιόλογη ήταν η ελληνική έκδοση της τριμηνιαίας ακαδημαϊκής επιθεώρησης «Journal of Asian Martial Arts». Το «Journal of Asian Martial Arts» κυκλοφόρησε στα Ελληνικά μόνο για τέσσερα χρόνια (2006-2009) αλλά θεωρώ τα τεύχη αυτά πολύ σημαντικά για την ελληνική βιβλιογραφία περί τις πολεμικές τέχνες. Για την ιστορία, θα μπορούσα ανερυθρίαστα να υποστηρίξω ότι το project αυτό ήταν 100% δικό μου –στα χαρτιά ήμουν «διευθυντής» του, όμως στην πραγματικότητα έγραφα ό,τι ήταν πρωτότυπο και μετέφραζα ό,τι δεν ήταν!